Všichni je známe: Arabica a Robusta. Co jsou ale zač tyto druhy kávy? A jaký je v nich rozdíl?
Arabica a robusta jsou dva nejčastější druhy kávy. Na celém světě se pěstuje přibližně 80 druhů, ale tyto dva tvoří většinu světové konzumace. A v čem se od sebe liší? Arabica je obecně považována za lepší a kvalitnější než Robusta. Je ale i dražší, což vysvětluje, proč všichni výrobci neopužívají pouze Arabiku. Když kupujeme kávu, na obalu by mělo být vždy uvedeno, o jaký druh se jedná. Nejčastější jsou to směsi těchto dvou druhů, ale nalezneme i výrobky s nápisem 100% Arabica.
Zrna druhu Robusta obsahují více kofeinu, jsou silnější, tmavší a především hořčí. To Arabica se vyznačuje jemnou chutí a příjemným aroma. Důvodem, proč je Robusta levnější, je její menší náročnost při pěstování. Rostliny kávovníku statného (Robusta) nepotřebují takovou péči, jako Arabica, a navíc stromy rodí již po dvou až třech letech, oproti kávovníku arabskému (Arabica), jenž produkuje plody nejdřve po pátem roce.
Jak je patrné z mapky, pěstování kávovníku Robusta je mnohem rozšířenější, což souvisí právě s jeho menší náročností na přírodní podmínky.